Грант SCAR на новаторські дослідження Південного океану отримала наукова співробітниця НАНЦ Марія Павловська

Грант SCAR на новаторські дослідження Південного океану отримала наукова співробітниця НАНЦ Марія Павловська

Науковий комітет з антарктичних досліджень (SCAR) оголосив перелік грантів, наданих у 2019 р. на новаторські дослідження в Антарктиці (сума гранту – до 15 тис дол.). Серед восьми переможців з п’яти країн (США, Японія, Австралія, Аргентина, Україна) – молода українська дослідниця, наукова співробітниця відділу біології та екології НАНЦ Марія Павловська.

Марія Павловська отримала можливість продовжити свої дослідження біогеохімічної взаємодії антарктичних бактерій та мікроводоростей Південного океану, розпочаті нею на станції «Академік Вернадський», в Інституті морської мікробіології Макса Планка (Бремен, Німеччина). Ці дослідження сприятимуть кращому розумінню біологічних механізмів зв’язування та вивільнення вуглекислого газу у Світовому океані та процесів змін клімату.

Надання гранту SCAR Марії Павловській розцінюємо як міжнародне визнання високого наукового рівня дослідників НАНЦ. До речі, представники наукової спільноти України отримали можливість брати участь у таких конкурсах завдяки поновленню минулоріч статусу України як повноцінного члена SCAR.