Українська делегація взяла участь в засіданні Європейської полярної ради

Українська делегація взяла участь в засіданні Європейської полярної ради

Представники НАНЦ долучилися до засідання Європейської полярної ради – це об’єднання дослідницьких установ, логістичних операторів та зацікавлених відомств ЄС, що координують стратегічні наукові пріоритети в Арктиці та Антарктиці.

Захід відбувся упродовж двох днів на базі Центру полярних досліджень Сілезького університету в м. Катовіце (Польща) за підтримки Комітету полярних досліджень Польської академії наук.

Українська делегація поінформувала Раду про основні результати нашої діяльності в Антарктиці під час літнього сезону 2023-2024 років, а також про посилення міжнародного співробітництва. Зокрема, йшлося про участь НАНЦ у масштабному інфраструктурному проєкті ЄС POLARIN, про який ми нещодавно розповідали.

Під час засідання до ЄПР прийняли нового учасника – Університет ім. Масарика м. Брно (Чехія). Він відповідає за реалізацію чеської дослідницької програми в Антарктиці.

Крім того, делегати ознайомилися зі звітом щодо виконання стратегічних пріоритетів Ради в Арктиці та Антарктиці на 2023-2027 роки та заслухати звіти трьох робочих груп:

  • з питань інфраструктури;
  • з міжнародного співробітництва;
  • з питань впливу полярних логістичних операцій на навколишнє природне середовище.

Також розглядалися питання щодо залученості провідних європейських експертів через механізми ЄПР до виконання актуальних дослідницьких ініціатив у полярних регіонах.

Нагадуємо, що НАНЦ став членом Європейської полярної ради (European Polar Board) у квітні 2022 року. Нині до цієї організації входить 31 наукова установа з 18 держав-членів ЄС та наукові установи 4 асоційованих країн-партнерів (Великої Британії, Ісландії, Туреччини та України).

Важливо, що жодна організація, афілійована з росією, не є членом Ради. Більше того, у відповідь на повномасштабне російське вторгнення в Україну на пленарному засіданні ЄПР (22-23 листопада 2022 року, м. Люксембург) було ухвалено рішення вилучити з плану заходів Ради будь-які форми співпраці з організаціями, пов’язаними з росією.