Спортивні змагання та купання в крижаному океані: як українські полярники відзначили Мідвінтер

Спортивні змагання та купання в крижаному океані: як українські полярники відзначили Мідвінтер

21 червня наші полярники та полярниці, як і вся антарктична спільнота, відзначали Мідвінтер – свято Середини зими. Цієї доби на крижаному континенті була найдовша ніч і найкоротший день.

До Мідвінтера на «Вернадському» є чимало традицій, більшість з яких українські зимівники перейняли ще від британських колег.

Зокрема, день почався з млинців від очільника експедиції Юрія Отруби – саме він має приготувати сніданок для всієї команди. Млинці були з різними начинками, й полярники кажуть, що вийшло дуже смачно.

Відтак тривали спортивні змагання: ходьба драбиною, перетягування каната й навіть стрільба з німецької пневматичної гвинтівки. Нескладно здогадатися, кого наші полярники уявляли як ціль.

Головною подією Мідвінтера традиційно є купання в Південному океані. Його температура зараз доходить до -2 С°. Хоч погода й видалася на рідкість тихою та безвітряною, а небо навіть «показувало» перламутрові хмари, проте через високу вологість на дворі відчувалося досить холодно.

Та це не стало перепоною: всі учасники та учасниці експедиції по черзі занурилися в океан. Новачки, яких у 29-й УАЕ більшість – 10, у такий спосіб успішно пройшли посвяту в зимівники.

Також важливою частиною свята є взаємні привітання різних станцій. Серед світлин ви можете побачити листівку, яку зробили та розіслали українські полярники.

Нагадуємо, що напередодні Мідвінтера на «Вернадському» відкрили фотовиставку про війну в Україні. Вона налічує 15 світлин авторства Костянтина Поліщука – київського фотографа, який понад два роки захищає Україну на фронті.

Дякуємо за фото з Мідвінтера Олександру Мацібурі.