Кухар

КУХАР (ПРОВІДНИЙ ФАХІВЕЦЬ)

 

Спеціальність кухара вважається однією з найважчих на станції, через великий об’єм рутинної та одноманітної роботи в і так доволі обмежених умовах перебування. Крім щоденного приготування обіду та вечері кухар має забезпечувати проведення святкових заходів та особистих свят членів команди, забезпечувати провізією польові виходи, бути готовим до збільшеного навантаження протягом кількох місяців перебування додаткової сезонної групи на станції. Проте в поміч по кухні завжди є денний черговий, а часом і будь хто з колективу, охочій відволіктись від своїх рутинних справ. В неділю у кухара є офіційний вихідний, коли його має підміняти кожен з зимівників по встановленому графіку.

Завдання та обов’язки: забезпечувати різноманітне та збалансоване харчування учасників експедиції, дотримання режиму харчування. Готувати широкий асортимент страв та кулінарних виробів. Видавати готові страви. Підтримувати приміщення кухні та їдальні станції, кухонного обладнання та інвентаря в належному санітарному стані. Забезпечувати зберігання, облік та списання продуктів. 

Повинен знати: рецептури, технологію виготовляння страв та кулінарних виробів; вимоги до їх якості, термінів та умов зберігання, їх видачу; кулінарне призначення різних видів продуктів та властивість цих продуктів; ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності продуктів; правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентаря, інструмента, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни, порядок та правила складання меню а також зберігання, обліку і списання продуктів, правила експлуатації кухонного електроустаткування, холодильних і морозильних камер. 

Кваліфікаційні вимоги: вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки “Харчова технологія та інженерія” (спеціальність “Технологія харчування”) чи професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації “кваліфікований робітник” за професією кухара 3-5 розряду, стаж роботи за професією кухара не менше 2-х років. 

Переваги надаються у випадку: володіння комп’ютерною технікою; знання іноземних мов (англійської/ іспанської або ін.) з акцентом на спеціальність; участь в антарктичних та(або) інших тривалих експедиціях, морських рейсах в якості кухара.