Кухар
Завдання та обов’язки. Забезпечувати різноманітне та збалансоване харчування учасників експедиції, дотримуватися режиму харчування. Готувати широкий асортимент страв та кулінарних виробів. Видавати готові страви. Підтримувати приміщення кухні та їдальні станції, кухонного обладнання та інвентарю в належному санітарному стані. Забезпечувати зберігання, облік та списання продуктів.
Повинен знати. Рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів; вимоги до їхньої якості, термінів та умов зберігання, їхню видачу. Кулінарне призначення різних видів продуктів та властивість цих продуктів; ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності продуктів. Правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструментів, ваговимірювальних приладів, посуду, їхнього призначення та використання в технологічному процесі. Правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни, порядок та правила складання меню, а також зберігання, обліку та списання продуктів, правила експлуатації кухонного електроустаткування, холодильних і морозильних камер.
Кваліфікаційні вимоги. Вища освіта за напрямом підготовки «Харчова технологія та інженерія» (спеціальність «Технологія харчування») чи професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації «Кваліфікований робітник» за професією кухаря 3-5 розряду. Стаж роботи за професією кухаря не менш як 2 роки.
Перевагами також є володіння комп’ютерною технікою; знання іноземних мов (англійської/іспанської або ін.) з акцентом на спеціальність. Участь в антарктичних експедиціях як кухаря або робота судновим кухарем на суднах далекого плавання.